
Kilka faktów o rysiu
AbenoKyertoGruba ryba
40piorunówRyś to drapieżny ssak, największy przedstawiciel rodziny kotowatych. W Polsce należy do gatunków chronionych – objęty jest ochroną ścisłą. Wyróżniamy dwie populacje rysia: nizinną (Polska północno – wschodnia) i karpacką (Wschodnie i Zachodnie Karpaty oraz Pogórze Karpackie).
Każdy ryś ma inny układ cętek na futrze. Każdy wzór jest unikalny i dzięki niemu można odróżnić od siebie poszczególne osobniki tego gatunku.
Jego futro jest znacznie grubsze niż futro pozostałych kotowatych, co stanowi doskonałą warstwę izolacyjną. Łapy rysia pełnią funkcję rakiet śnieżnych: są stosunkowo szerokie, a podczas chodzenia po śniegu ryś dodatkowo rozczapierza palce, co zabezpiecza go przed zapadaniem się w śniegu.
Czego możecie nie wiedzieć o rysiu?
Prowadzi skryty i samotniczy tryb życia (poza okresem godowym). To zwierzę silnie terytorialne, które oznacza swoje rewiry feromonem. Zasiedla środowiska stricte leśne, zwarte i wielogatunkowe.
Dzień zwykle spędza w kryjówkach, a w nocy wychodzi na żery. Ryś to wytrawny myśliwy ze względu na doskonały słuch i wzrok. Potrafi dostrzec najmniejszą ofiarę z odległości około 70 metrów. Rysie polują najczęściej od zmroku do wschodu słońca.
Główny pokarm rysia stanowią sarny, łanie oraz młode jelenie, ale także ptaki i małe ssaki. Jako miejsce polowań rysie wybierają przestrzenie zawierające liczne wykroty, leżące gałęzie, zarośla, zwalone pnie drzew, które stanowią doskonałe miejsce do schronienia w momencie podchodzenia do upatrzonej ofiary.
Rysie łączą się w pary tylko w okresie rui (styczeń – marzec). Ciąża trwa około 10 tygodni, a samica rodzi od 2 do 3 kociąt, które w pierwszym okresie są karmione mlekiem matki, a później pożywieniem stałym. Opieką nad młodymi zajmuje się głównie matka.
Ryś jest symbolem Bieszczadzkiego Parku Narodowego z uwagi na fakt, że zamieszkuje go najliczniejsza populacja tych drapieżników w Polsce. W BdPN ryś znajduje doskonałe warunki do bytowania: lasy i doliny rzeczne zapewniają mu schronienie i bazę pokarmową. Na terenie Parku bazę pokarmową rysia stanowią głównie sarny, cielęta jeleni, ale polują także na ptaki i zające.
Populację rysia w Polsce szacuje się na około 150 -200 osobników.
Komentarze (10)
@AbenoKyerto Sprostowanie: Tygrys (a nie Ryś) to "największy przedstawiciel rodziny kotowatych".
Chyba chodziło ci o "największy przedstawiciel rodziny kotowatych w Polsce".
Ryś nie jest też największym przedstawicielem podrodziny kotów (Felinae) - bo może o o to ci chodziło?. Jest nim Puma, ale Ryś jest na drugim miejscu.
@gwintownik nie no przeciez rys wazy z 17 ton i ma ponad 7 metrow dkugosci
@gwintownik Fakt, chodziło o terytorium Polski, zmieniłbym, ale już po ptakach.
Populację rysia w Polsce szacuje się na około 150 -200 osobników.
Matko! Jak mało :open_mouth: Myślałem, że już dużo więcej ich mamy.
W przeciwieństwie do wojsk pancernych czy ciężkiej artylerii, jak lew czy tygrys, ryś jest odpowiednikiem oddziałów specjalnych. Wyewoluował sobie rakiety śnieżne i pędzelki na uszach, żeby słyszeć nawet ruch powietrza, bo zwykły koci słuch mu do zadań operacyjnych nie wystarczył.
fakt nr 1: wszystkie Ryśki to fajne chłopaki
@Rysia patrz opisuje ciebie